неділя, 16 лютого 2020 р.

Виховний захід: Моя Україна - вільна держава


Тема: "Моя Україна - вільна держава".
Мета: ознайомити дітей зі змістом понять "держава", "незалежність"; розширити знання про Україну як незалежну державу; про неповторність рідної країни; розвивати творчі здібності школярів; вчити пишатися своєю Вітчизною; шанувати мову, традиції свого народу.
Обладнання: зображення пейзажів (поле, гори, ліс і т.д.); портрети славетних українців; рушни­ки, писанки, карта України; фотокартки історичних місць, пам'яток архітектури, записи пісень у вико­нанні Н.Матвієнко.
Хід заходу
Учитель. Уявімо ситуацію, у якій кожен із вас був чи міг би бути на відпочинку за межами України, де ви познайомилися зі своїми ровесниками з іншої країни. Що б ви розповіли про свій рідний край, щоб вашим знайомим захотілося приїхати і ближче познайомитися з Україною? (Відповіді дітей).
Учитель. Сьогодні ми дізнаємося про Україну більше, перегорнемо ще невідомі нам сторінки в лі­тописі нашої Батьківщини. З якою метою? Щоб здивувати, зацікавити, змусити закохатися в чарівну природу України, в її культуру, всіх, хто приїде на нашу рідну землю.
1.   Практична робота з контурною картою України.
Обладнання: у кожного учня контурна карта,
кольорові олівці, на дошці — фізична карта України. Бесіда.
  У якому регіоні України вам доводилося бути?
- Які міста ви знаєте? Річки? Гори? Моря? Озера?
(Учитель або діти показують на карті).
2. Побудова асоціативного куща (гронування, інтерактивна  вправа).
а) Посередині дошки надруковане на аркуші або написане слово "Україна". Діти хором читають його.
Учитель. Що ви уявляєте, прочитавши це слово? З чим асоціюється у вас назва країни?
(Відповіді дітей учитель записує).
б) Коротка інформація про:
   українські традиції, культуру (писанки, щед­рівки, колядки, хліб на рушнику та ін.);
   славетних українців (Т.Шевченко, К.Білокур, Н.Матвієнко, брати Клички, А.Шевченко тощо);
   архітектурні пам'ятки, неповторність природи (Шацькі озера, Карпати та ін.).
(Короткі повідомлення учні готують заздалегідь).
3.     Розповідь учителя про Україну (державність, незалежність).
Словник:
Держава — країна з певним політичним устроєм;
Державний — який належить державі, має важливе значення для держави;
Незалежний — вільний, самостійний.
24 серпня 1991 року був прийнятий Акт проголо­шення незалежності України. Першим президентом незалежної України був Леонід Кравчук.
Які ознаки незалежної держави ви знаєте?
(Кордони, територія, народ, прапор, гімн, герб).

Україна як незалежна держава:
  налагодила відносини з багатьма державами
світу (торгові, економічні, дружні);
виробила і відстоює власні національні інтереси (мова, кордони);
бере участь у діяльності міжнародних організацій.
4.   Групова робота "Наш подарунок Україні на 20-й рік незалежності" (малюнки на теми "ВеселковаУкраїна", "Квітуча Батьківщина").
Презентація малюнків та їх обговорення.
Історична довідка
День Незалежності України — головне державне свято України, що відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України.
      Уперше День Незалежності України було відзна­чено 16 липня 1991 року — у пам'ять про те, що рік тому — 16 липня 1990 року - Верховна Рада Україн­ської РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Одночасно того ж 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову "Про День проголошення незалежності України". Уній зазначено: "Зважаючи на волю укра­їнського народу та його одвічне прагнення до неза­лежності, підтверджуючи історичну вагомість прий­няття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє: Вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України. Згодом, 18 червня 1991 року, було внесено відпо­відні зміни до статті 73 Кодексу законів про працю Української РСР, унаслідок чого в переліку святко­вих днів з'явився запис: "16 липня — День Незалеж­ності України".
Оскільки 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення неза­лежності України, який 1 грудня 1991 року підтвер­див народ на Всеукраїнському референдумі, виникла потреба змінити дату святкування Дня Незалежності України. Тож 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову "Про День Незалежності України". У ній зазначено: "Зважаючи на волю укра­їнського народу та його одвічне прагнення до неза­лежності, підтверджуючи історичну вагомість прий­няття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року,
Верховна Рада України постановляє:
1.  Вважати день 24 серпня Днем Незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України.
2.  Постанову Верховної Ради Української РСР "Про День проголошення незалежності України" від 16 липня 1990 року вважати такою, що втратила чинність.
Відповідно до цього 5 червня 1992 року Верховна Рада України постановила: у частині першій статті 73 Кодексу законів про працю України слова "16 липня — День Незалежності України" замінити сло­вами "24 серпня — День Незалежності України". Тому від 1992 року День Незалежності України щороку відзначається 24 серпня.
Основні святкування на державному рівні про­ходять у Києві, де традиційно Президент України дає урочистий прийом до Дня Незалежності. Також перші особи держави покладають квіти до пам'ят­ників видатним українцям (до пам'ятників Володи­миру Великому, Богдану Хмельницькому, Михайлові Грушевському і Тарасові Шевченку) та беруть участь у молитві за Україну, що традиційно відбувається у Софії Київській за участі представників усіх конфе­сій, наявних в Україні.
Упродовж кількох останніх років до Дня Неза­лежності України в столиці України, Києві, прово­дилися військові паради (1998, 1999, 2001,2008, 2009 роки), а також організовувалися святкові концерти та урочистості. Міська виставка квітів у Печерському парку не залишає байдужими киян та гостей міста. Святкування Дня Незалежності України проходить у всіх її регіонах.

Немає коментарів:

Дописати коментар