неділя, 16 лютого 2020 р.

Виховна година: Людина починається з добра


Виховна година на тему:
«Людина починається з добра»

Мета. Допомогти учням осягнути, що значить бути добрим, що лежить в основі доброти, доброго вчинку, славлячи добро в людині, її справах і ставленні до інших, розвивати в учнів бажання робити добро, формувати в підростаючого покоління моральні чесноти, шляхетність, почуття милосердя, виховувати морально-етичні норми життя.
Обладнання. Картки для гри, музичні записи, уривок з української народної казки «Названий батько».
Епіграф.       Крик - народжує грубість;
                      Обман - народжує недовір’я;
                      Посмішка - розтоплює лід;
                      Прощення - приносить полегшення;
                      Турбота - наповнює життя змістом.
                     Посієш бажання - пожнеш вчинок;
                     Посієш вчинок - пожнеш звичку;
                     Посієш звичку - пожнеш характер;
                     Посієш характер - пожнеш долю.
Мати Тереза
Хід заняття
 Учні.
Все – із доброго чи злого -
Починається з малого.
Хліб – з маленької зернини,
Дощ – із чистої краплини.
День турботою почнеться,
Проганяй мерщій дрімоту -
І рукам давай роботу.
І роби невтомно, вміло,
Хоч мале та добре діло.
 Вчитель.
 Діти, сьогодні ми з вами поговоримо про доброту. Добро, чуйність, уміння розуміти чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину, розрадити добрим словом та вчинками – є складовими характеру нашого народу.
Які правила доброти ви знаєте? (Допомагати слабким, старим, хворим, тим, хто потрапив у біду, пробачати помилки, не бути жадібним, не заздрити)
Якими ж рисами повинна бути наділена людина,щоб про неї говорили лише добре? Подивимось на екран:
                            Доброзичливість
       вихОваність
         доБросовісність
         поРядність
  тактОвність
  чеснісТь
         лАска
А зараз я пропоную вам гру «Рецепти доброти»
(У кожній групі є добрі лікарі, які повинні придумати рецепти ліків від «людських хвороб». Кожна група витягує картку з однією з назв «людських хвороб». Наприклад: злість, грубість, егоїзм, нахабство, невдячність. Перемогу отримує та група, яка придумає найцікавіший рецепт - засіб, який допоможе позбавитися людям від цієї негативної якості і зробить людей добрішими по відношенню один до одного)
Високу моральну цінність добра, яке ми робимо сторонній людині, розуміли люди ще у сиву давнину.
Учень 1.
Колись у Сербії був такий закон: той, хто одружувався, мав посадити 75 оливкових дерев. Оливки живуть і плодоносять 400 років. Уже давно не має тих, хто саджав ці дерева. Забули їхні імена,імена їхніх правнуків, а дерева, посаджені в 17ст., плодоносять і радують людей ще й сьогодні.
Учень 2.
У Вавилоні був такий звичай: недужих виносили на майдан чи дорогу. Кожен, хто йшов повз нього, підходив, розпитував,коли знав якийсь засіб,радив нещасному. Ніхто байдуже не проходив.
Вчитель.
Такий звичай побутував і в ассирійців, і в єгиптян. Звичай чинити добро безкорисливо.
Учень 3.
Прекрасний звичай побутує й нині на Кавказі. Високо в горах саджають плодові дерева. Випадковий мандрівник, втамувавши голод чи спрагу, не може навіть подякувати, не знає кому. Але смуга відчуження відступає. Чужі стають рідними, близькими, коли потрапляють у скруту.
Вчитель.
Поряд із добрими людьми живуть злі і байдужі. На вашу думку, яких дітей у класі більше? Який колір відповідає вашому стану?
(Учні повинні замалювати, заздалегідь роздані вчителем кружечки такими кольорами: зеленим - «я добрий», сірим – «я байдужий», коричневим – «я не роблю добро»)
Подивимось на екран і переконаємось, що в класі панує переважно добра атмосфера, тобто зелений колір перемагає байдужість.
(На екрані висвітлюються знімки з добрими чи поганими вчинками учнів класу. Під час перегляду лунає пісня кота Леопольда «Бути добрим»)
Людська порядність, доброта не має меж. Ми сьогодні маємо бути милосердними не тільки до людей, а й до всього,що нас оточує: тварин, рослин. Недаремно говорять, що криниця без води – просто яма, так і людина без доброти – сама тільки оболонка.
Давайте подивимось уривок з української народної казки «Названий батько»
(На екрані уривок мультфільму з казки)
 Учень 1.
Хіба чекати плати за добро?
Нехай в руці зламається перо,
Нехай твоя зламається рука,
Що за добро добра собі чека.
Учень 2.
Добро твориться просто – ні за так,
Так,як цвіте і опадає мак,
Як хмарка в’ється і сміється пташка,
Як трудиться мурашка – горопашка.
Вчитель.
Іноді здається,що зло перемогло. Це тому,що про нього всі говорять, пишуть, з екранів телевізорів на нас часто дивляться не люди, а звірі в людській подобі: вбивці, грабіжники. Але добрих людей дуже-дуже багато! Просто вони чинять свої благодійні справи мовчки, не афішують їх!
Однією з таких була Матір Тереза, слова якої є епіграфом уроку.
(Учні зачитують)
Проживши нелегке життя. Вона творила добро всім своїм серцем,своєю посмішкою, своїми руками і ми будемо щасливі якщо дотримуватимемось Заповідей, які створила і за якими жила сама Матір Тереза.
На екрані висвітлюються Заповіді:
Бути добрим – це забути про себе самого,щоб думати за інших.
Бути добрим – це пробачати, пам`ятаючи, що слабкість людська є сильніша від злості.
Бутим добрим – це мати милосердя для слабкості інших людей і пам’ятати,що ми не є кращими від інших, навіть в їхніх ситуаціях ми були б, може, ще гірші.
Бути добрим – це закрити очі на прояви невдячності.
Бути добрим – це давати навіть тоді, коли нічого не отримуємо, посміхаючись до тих, які нас не розуміють, навіть недооцінюючих нашої доброти.
Бути добрим – це погодитись на те, що чим більше будемо давати, тим більше від нас будуть очікувати.
(Лунає музика)
Гете писав: «Перед розумним треба схилити голову, а перед добрим серцем стати на коліна».
 Отже, що таке добро і як ви його зрозуміли, ми побачимо у грі «Квітка добра».
(Діти отримують листочки у формі пелюстки, на яких треба написати слово, що характеризує людину. Кожен з групи виходить до дошки і прикріплює пелюстки)
 Вчитель.
Віддані людям тепло і душевна доброта обов’язково повернуться до вас. Бо ми послані на землю, щоб примножувати добро і красу, творити земний рай, а не бути лише споживачами. Маємо таке коротке життя, тож хай не буде в ньому місця злим помислам. Хай оживає істина стара: людина починається з добра.

Немає коментарів:

Дописати коментар